Tak przygotowane naleśniki bardzo przypominają omlet, a nadzienie mięsne
wzbogacone suszonymi pomidorami okazało się pyszne.
Składniki
- 4 jajka
- sól
- 400 ml mleka
- 2 małe cebule
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek masła
- 500 g mięsa mielonego z karkówki
- 100 ml pasty pomidorowej
- posiekana natka pietruszki
- suszona bazylia
- 100 g startego sera Gouda
- kilka suszonych pomidorów w oliwie
- 150 g mąki
Przygotowanie
-
Cebulę i czosnek obrałem , drobno posiekałem. Rozgrzałem na
patelni 1 łyżkę masła, dodałem cebulę i czosnek i usmażyłem na złotożółty
kolor.
Jajka roztrzepałem widelcem z odrobina soli i mlekiem.
Energicznie mieszałem, dodałem stopniowo mąkę , aż uzyskałem gładką masę.
Odstawiłem na 10 minut.
Dodałem mięso i usmażyłem , stale rozdrabniając mięso widelcem, aby nie
tworzyły się grudki. Pod koniec smażenia dodałem pokrojone suszone
pomidory w oliwie.
Dodałem przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, bazylię i pieprz. Dusiłem kilka minut.
Na patelni rozgrzałem 1 łyżkę masła ,każdorazowo na naleśnik . Usmażyłem 4 naleśniki.
Każdy z nich posmarowałem masą mięsną i zwinąłem w rulon.
Resztą masła wysmarowałem żaroodporną foremkę, ułożyłem w niej naleśniki , posypałem obficie startym serem, wstawiłem na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C. Zapieczone naleśniki posypałem natką pietruszki.
Podajemy na ciepło , bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego.
Fantastyczna, kolorowa...jak ja lubię takie zapiekanki...
OdpowiedzUsuń