Składniki
300 g łopatki wieprzowej3 ząbki czosnku
jajko
bułka tarta
500 g pieczarek
por (biała część)
1 l bulionu drobiowego (do gotowania pulpecików)
łyżka masła
500 ml bulionu warzywnego (do sosu)
3 łyżki jogurtu greckiego
sól ,pieprz
Przygotowanie
Mięso płuczemy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia
mięsa (drobne oczka).
Do mięsa wbijamy jajko ,dodajemy czosnek ,doprawiamy posmaku
solą i pieprzem.
Do zagęszczenia mięsnej masy dodajemy bułkę tartą. Dokładnie
wyrabiamy dodając po trochu przegotowaną wodę.
Formujemy kulki (średnica 2-3 cm).
Zagotowujemy bulion i wrzucamy kulki z mięsa. Gotujemy 2 min
od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Następnie je wyławiamy.
Pieczarki kroimy w plasterki.
Pora kroimy w piórka.
Pieczarki i pora podsmażamy na odrobinie masła ,zalewamy
bulionem i dusimy na wolnym ogniu 20 min. Zabielamy jogurtem greckim. Następnie
dodajemy pulpeciki ,gotujemy 10 min ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podajemy z kaszą ( u nas owsianą)i ogórkiem konserwowym.
nic nie mówiłeś że mam wpaść na obiad :) rewelacja !
OdpowiedzUsuńBo Ty tak różnie pracujesz ;)
Usuń