Jak dla nas idealne połączenie smaków. Roquefort wspaniale współgra z gruszką i winogronem.
Składniki
- 2 gruszki , średnio dojrzałe
- 1 łyżka masła
- mix sałat
- 200 g sera pleśniowego Roquefort
- garść orzechów nerkowca
- 100 g orzeszków piniowych
- 2 łyżki miodu
- kilkanaście winogron
Przygotowanie
Sałatę opłukałem, porwałem na małe kawałki. Orzechy piniowe uprażyłem na suchej patelni.
Gruszki , po usunięciu gniazd nasiennych pokroiłem na ćwiartki a następnie w plasterki ( nie obierałem ).
Rozgrzałem na patelni łyżkę masła, włożyłem gruszki i usmażyłem na
dużym ogniu, aż się zrumieniły. Przełożyłem do salaterki wraz z masłem.
Na taj samej patelni uprażyłem orzechy nerkowca, dodałem miód. Cały
czas mieszałem, aż miód się rozpuścił i pokrył orzechy. Zdjąłem z ognia.
Winogron umyłem, pokroiłem na połówki, usunąłem pestki. Również
zglazurowałem miodem
Sałatę rozłożyłem na talerzu, dodałem gruszki, delikatnie wymieszałem.
Rozłożyłem winogron, posypałem orzechami nerkowca i orzechami piniowymi.
Pokruszony ser Roquefort dodałem na wierzch. Całość skropiłem miodowo –
orzechowym sosem.
Za Roquefortem akurat nie przepadam, ale ta kompozycja składników wygląda wspaniale. Wszystkie składniki poza właśnie tym serem bardzo lubię i myślę, że z nimi mogłabym go polubić :P
OdpowiedzUsuńładne zdjęcia i bardzo apetyczna sałatka :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękujemy serdecznie za przemiły komentarz. Również pozdrawiamy ;)
Usuń