piątek, 23 stycznia 2015

Sałatka z gruszką i serem Roquefort

Jak dla nas idealne połączenie smaków. Roquefort wspaniale współgra z gruszką i winogronem. 














Składniki

  • 2 gruszki , średnio dojrzałe
  • 1 łyżka masła
  • mix sałat
  • 200 g sera pleśniowego Roquefort
  • garść orzechów nerkowca
  • 100 g orzeszków piniowych
  • 2 łyżki miodu
  • kilkanaście winogron

    Przygotowanie

      Sałatę opłukałem, porwałem na małe kawałki. Orzechy piniowe uprażyłem na suchej patelni.
    Gruszki , po usunięciu gniazd nasiennych pokroiłem na ćwiartki a następnie w plasterki ( nie obierałem ).
 Rozgrzałem na patelni łyżkę masła, włożyłem gruszki i usmażyłem na dużym ogniu, aż się zrumieniły. Przełożyłem do salaterki wraz z masłem. Na taj samej patelni uprażyłem orzechy nerkowca, dodałem miód. Cały czas mieszałem, aż miód się rozpuścił i pokrył orzechy. Zdjąłem z ognia. Winogron umyłem, pokroiłem na połówki, usunąłem pestki. Również zglazurowałem miodem

 Sałatę rozłożyłem na talerzu, dodałem gruszki, delikatnie wymieszałem. Rozłożyłem winogron, posypałem orzechami nerkowca i orzechami piniowymi. Pokruszony ser Roquefort dodałem na wierzch. Całość skropiłem miodowo – orzechowym sosem.

3 komentarze:

  1. Za Roquefortem akurat nie przepadam, ale ta kompozycja składników wygląda wspaniale. Wszystkie składniki poza właśnie tym serem bardzo lubię i myślę, że z nimi mogłabym go polubić :P

    OdpowiedzUsuń
  2. ładne zdjęcia i bardzo apetyczna sałatka :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy serdecznie za przemiły komentarz. Również pozdrawiamy ;)

      Usuń