piątek, 23 stycznia 2015

Zupa warzywna z kaszą pszenną

Całkowicie bezmięsna zupa to nasza dzisiejsza propozycja na lekki obiad. Delikatny ,lekko słodkawy smak to zdecydowane atuty tego dania.














Składniki


100 g kaszy pszennej
1,5 l bulionu warzywnego
łyżeczka masła klarowanego
2 łodygi selera naciowego
mały seler korzeniowy
cebula
por (biała część)
liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
natka pietruszki
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Marchew ,seler naciowy ,pietruszkę i por kroimy w plasterki ,seler korzeniowy ścieramy na tarce o dużych oczkach ,cebulę siekamy. W garnku rozpuszczamy masło i lekko podsmażamy warzywa. Zalewamy bulionem ,dodajemy ziele angielskie ,liść laurowy i gotujemy 40 min na wolnym ogniu. Następnie wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz