sobota, 24 stycznia 2015

Mięsne kulki w sosie pieczarkowym

Smaczne danie z naszymi ulubionymi pieczarkami.
















Składniki

300 g łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
jajko
bułka tarta
500 g pieczarek
por (biała część)
1 l bulionu drobiowego (do gotowania pulpecików)
łyżka masła
500 ml bulionu warzywnego (do sosu)
3 łyżki jogurtu greckiego
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Mięso płuczemy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (drobne oczka).

Do mięsa wbijamy jajko ,dodajemy czosnek ,doprawiamy posmaku solą i pieprzem.


Do zagęszczenia mięsnej masy dodajemy bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy dodając po trochu przegotowaną wodę.


Formujemy kulki (średnica 2-3 cm).


Zagotowujemy bulion i wrzucamy kulki z mięsa. Gotujemy 2 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię.


Następnie je wyławiamy.


Pieczarki kroimy w plasterki.


Pora kroimy w piórka. 


Pieczarki i pora podsmażamy na odrobinie masła ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu 20 min. Zabielamy jogurtem greckim. Następnie dodajemy pulpeciki ,gotujemy 10 min ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z kaszą ( u nas owsianą)i ogórkiem konserwowym.


2 komentarze: