piątek, 21 listopada 2014

Wędlina drobiowa (z kurczaka)

Wędlina z serii "wiem co jem".


















Składniki

  • 800 g filetów z kurczaka
  • 150 g pieczarek
  • pęczek natki pietruszki
  • papryczka pepperoni
  • pełna łyżka soli
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • łyżeczka estragonu
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 jajka
  • łyżka żelatyny
  • łyżeczka czarnego pieprzu

    Przygotowanie

    Filety z kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Papryczkę płuczemy i wybieramy pestki. Filety ,papryczkę ,natkę ,ziele angielskie i pieprz mielimy na najmniejszych oczkach. Do masy dodajemy jajka ,obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy ,przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnie wyciągamy ,dodajemy żelatynę ,mieszamy i przekładamy do woreczka ,a następnie do szynkowaru. Całość gotujemy 45 min w temperaturze 80°C. Szynkowar zostawiamy do schłodzenia.

3 komentarze:

  1. a to jajko na prawde potrzebne? Może żelatyna załatwiłaby sprawę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście ,że można zrobić bez jajka. Wtedy dodajemy 2 łyżki żelatyny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń