piątek, 21 listopada 2014

Ryba w warzywach

Coś na piątkowy obiad. Przepis z kuchni norweskiej. Prawie jak "po grecku"
















Składniki

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 3 cebule
  • 1/2 selera
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • olej
  • natka pietruszki

    Przygotowanie

      Wszystkie warzywa obrałem , opłukałem, Cebulę średniej wielkości i por , białą część , pokroiłem w półplasterki. Pozostałe jarzyny pokroiłem w julienne, tzn. w cienkie słupki (zapałki). Można zetrzeć na tarce o dużych oczkach.





 Wlałem do rondla 3-4 łyżki oliwy , gdy się rozgrzała zmniejszyłem ogień i wrzuciłem cebule i por. Mieszałem cały czas ,aż się zeszkliły. Wrzuciłem pozostałe warzywa, zwiększyłem ogień i chwilę smażyłem. Smażenie nie powinno trwać dłużej niż 8-10 minut.
Podlałem jarzyny gorącą wodą (3/4 szklanki) , włożyłem liść laurowy , ziele angielskie , zamieszałem i przykryłem. Zmniejszyłem ogień , dusiłem warzywa , nie za długo aby nie były zbyt miękkie. W czasie gdy warzywa się dusiły , rozprowadziłem w misce koncentrat pomidorowy odrobina wody , wsypałem paprykę , odrobinę gałki , szczyptę pieprzu , po łyżeczce jarzynki i cukru , wymieszałem i przełożyłem do garnka z warzywami. Przykryłem i zostawiłem na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się przegryzły.
Doprawiłem solą , sokiem z cytryny. Smak powinien być słodko-kwaśny.
Ryby wypłukałem pod bieżącą wodą , osuszyłem papierowym ręcznikiem. Skropiłem sokiem z cytryny, przykryłem i wstawiłem do lodówki. Przygotowałem panierkę : rozmąciłem jajko z zimnym mlekiem, na drugi talerz wysypałem mąkę. Na patelnię wlałem olej, rozgrzałem.
Wyjąłem z lodówki filety , osuszyłem , oprószyłem solą i mąką. Każdy kawałek obtoczyłem w jajku , a potem w mące , kładłem na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyłem z obu stron na jasnozłoty kolor. Gorące filety przełożyłem na ogrzany talerz i obłożyłem sosem z rondla.
Posypałem posiekaną natką


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz