Składniki
- 1 kg filetów z dorsza
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 szklanka mąki
- 3 cebule
- 1/2 selera
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cytryna
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka jarzynki
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
- olej
- natka pietruszki
Przygotowanie
Wlałem do rondla 3-4 łyżki oliwy , gdy się rozgrzała zmniejszyłem ogień i wrzuciłem cebule i por. Mieszałem cały czas ,aż się zeszkliły. Wrzuciłem pozostałe warzywa, zwiększyłem ogień i chwilę smażyłem. Smażenie nie powinno trwać dłużej niż 8-10 minut.
Podlałem jarzyny gorącą wodą (3/4 szklanki) , włożyłem liść laurowy , ziele angielskie , zamieszałem i przykryłem. Zmniejszyłem ogień , dusiłem warzywa , nie za długo aby nie były zbyt miękkie. W czasie gdy warzywa się dusiły , rozprowadziłem w misce koncentrat pomidorowy odrobina wody , wsypałem paprykę , odrobinę gałki , szczyptę pieprzu , po łyżeczce jarzynki i cukru , wymieszałem i przełożyłem do garnka z warzywami. Przykryłem i zostawiłem na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się przegryzły.
Doprawiłem solą , sokiem z cytryny. Smak powinien być słodko-kwaśny.
Ryby wypłukałem pod bieżącą wodą , osuszyłem papierowym ręcznikiem. Skropiłem sokiem z cytryny, przykryłem i wstawiłem do lodówki. Przygotowałem panierkę : rozmąciłem jajko z zimnym mlekiem, na drugi talerz wysypałem mąkę. Na patelnię wlałem olej, rozgrzałem.
Wyjąłem z lodówki filety , osuszyłem , oprószyłem solą i mąką. Każdy kawałek obtoczyłem w jajku , a potem w mące , kładłem na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyłem z obu stron na jasnozłoty kolor. Gorące filety przełożyłem na ogrzany talerz i obłożyłem sosem z rondla.
Posypałem posiekaną natką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz