Smaczna przystawka ,ewentualnie lekka kolacja.
Składniki
- 4 pomidory (u mnie malinowe)
- ząbek czosnku
- łyżeczka bazylii
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 250 ml mleka
- 4 jajka
- masło do posmarowania foremek
- starty parmezan do oprószenia foremek
- pęczek koperku
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Masło rozpuszczamy w rondelku ,oprószamy mąką ,podgrzewamy cały
czas mieszając. Wolno wlewamy mleko ,podgrzewamy do momentu zgęstnienia
sosu. Zdejmujemy z ognia ,dodajemy przyprawy ,posiekany czosnek
,pokrojone w kostkę pomidory (sparzone i obrane ,bez nasion) ,posiekany
koperek ,żółtka ,dokładnie mieszamy. Foremki smarujemy masłem i
wsypujemy tarty parmezan. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190
stopni C. Z białek ubiłem sztywną pianę ,delikatnie łączymy z masą.
Foremki wypełniamy masą i pieczemy ok. 20-25 min.
Niedawno robiłam swoje pierwszy suflety, na pierwszy raz były tylko serowe, ale muszę też pokombinować. Twoje prezentują się cudnie <3
OdpowiedzUsuń