poniedziałek, 24 listopada 2014

Ogórki z kuminem rzymskim

Ogórki orientalne


















Składniki

  • ogórki
  • Zalewa (proporcje)
  • 4 litry wody
  • 500 ml octu
  • 4 łyżki soli
  • 250 g cukru
  • pieprz
  • łyżka kuminu mielonego
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 2 główki czosnku
  • łyżka gorczycy
  • łyżeczka kopru włoskiego (nasiona)

    Przygotowanie

    Wodę gotujemy razem z solą ,cukrem ,kuminem , i octem. Zalewę studzimy ,ogórki obieramy i kroimy na 4 cm kawałki. Przekładamy je do słoików . Do każdego słoika dodajemy po kilka ziaren kopru ,liść laurowy ,kilka ziarenek pieprzu ,pokrojony w plasterki czosnek (kilka płatków) ,kilka ziarenek gorczycy ,kilka ziarenek ziela angielskiego i zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz