Ogórki z kuminem rzymskim
Ogórki orientalne
Składniki
- ogórki
- Zalewa (proporcje)
- 4 litry wody
- 500 ml octu
- 4 łyżki soli
- 250 g cukru
- pieprz
- łyżka kuminu mielonego
- ziele angielskie
- liście laurowe
- 2 główki czosnku
- łyżka gorczycy
- łyżeczka kopru włoskiego (nasiona)
Przygotowanie
Wodę gotujemy razem z solą ,cukrem ,kuminem , i octem. Zalewę
studzimy ,ogórki obieramy i kroimy na 4 cm kawałki. Przekładamy je do
słoików . Do każdego słoika dodajemy po kilka ziaren kopru ,liść laurowy
,kilka ziarenek pieprzu ,pokrojony w plasterki czosnek (kilka płatków)
,kilka ziarenek gorczycy ,kilka ziarenek ziela angielskiego i zalewamy
wcześniej przygotowaną marynatą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10
min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz