sobota, 22 listopada 2014

Suflet z pomidorami i koperkiem

Smaczna przystawka ,ewentualnie lekka kolacja.

















Składniki

  • 4 pomidory (u mnie malinowe)
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka bazylii
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 250 ml mleka
  • 4 jajka
  • masło do posmarowania foremek
  • starty parmezan do oprószenia foremek
  • pęczek koperku
  • sól ,pieprz
  • Przygotowanie

    Masło rozpuszczamy w rondelku ,oprószamy mąką ,podgrzewamy cały czas mieszając. Wolno wlewamy mleko ,podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu. Zdejmujemy z ognia ,dodajemy przyprawy ,posiekany czosnek ,pokrojone w kostkę pomidory (sparzone i obrane ,bez nasion) ,posiekany koperek ,żółtka ,dokładnie mieszamy. Foremki smarujemy masłem i wsypujemy tarty parmezan. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni C. Z białek ubiłem sztywną pianę ,delikatnie łączymy z masą. Foremki wypełniamy masą i pieczemy ok. 20-25 min.

1 komentarz:

  1. Niedawno robiłam swoje pierwszy suflety, na pierwszy raz były tylko serowe, ale muszę też pokombinować. Twoje prezentują się cudnie <3

    OdpowiedzUsuń