Wędlina z serii "wiem co jem".
Składniki
- 800 g filetów z kurczaka
- 150 g pieczarek
- pęczek natki pietruszki
- papryczka pepperoni
- pełna łyżka soli
- łyżeczka ziela angielskiego
- łyżeczka estragonu
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oregano
- łyżka sosu sojowego
- 2 jajka
- łyżka żelatyny
- łyżeczka czarnego pieprzu
Przygotowanie
Filety z kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Papryczkę płuczemy i wybieramy pestki. Filety ,papryczkę ,natkę ,ziele
angielskie i pieprz mielimy na najmniejszych oczkach. Do masy dodajemy
jajka ,obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki i przyprawy. Wszystko
dokładnie mieszamy ,przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnie wyciągamy ,dodajemy żelatynę ,mieszamy i przekładamy do
woreczka ,a następnie do szynkowaru. Całość gotujemy 45 min w
temperaturze 80°C. Szynkowar zostawiamy do schłodzenia.
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńa to jajko na prawde potrzebne? Może żelatyna załatwiłaby sprawę :D
OdpowiedzUsuńOczywiście ,że można zrobić bez jajka. Wtedy dodajemy 2 łyżki żelatyny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń