sobota, 15 listopada 2014

Pulpety w kapuście kiszonej i pomidorach

 Klasyczne pulpeciki czasami też smakować mogą

















Składniki

  • 50 dag mięsa mielonego ( u mnie karkówka )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 6 listków bazylii
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 25 dag krojonych pomidorów z puszki
  • 4 listki laurowe
  • 25 dag pomidorów
  • 1 papryczka chili
  • brązowy cukier do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

    Przygotowanie


    Cebulę oraz czosnek obrałem i pokroiłem w drobną kostkę. Mięso przełożyłem do miski, dodałem połowę cebuli, czosnek, 1 jajko , mąkę gryczaną , posiekaną bazylię i bułkę tartą. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem .
    Kapustę opłukałem , odcisnąłem i pokroiłem. Na rozgrzanym oleju zeszkliłem pozostałą cebulę. Dodałem kapustę , liście laurowe i pomidory z puszki. Wlałem odrobinę wody.
    Całość zagotowałem i posoliłem.
    Mięso po wyrobieniu uformowałem w kulki , ugotowałem w sosie z kapusty .
    Pod koniec gotowania dodałem pokrojone świeże pomidory bez skórki i posiekaną papryczkę chili. Zagotowałem , doprawiłem solą , pieprzem oraz brązowym cukrem.




1 komentarz:

  1. Zamiast bułki tartej można dodać kaszę mannę (werscja dla tych co nie mogą jeść glutenu), pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń