Krokiety z kapustą ,pieczarkami i serem żółtym
Krokiety lubimy ,prawda?
Składniki
- 1/2 główki (małej) kapusty białej
- sól
- liść laurowy
- cebula
- łyżka masła
- 250 g pieczarek
- pęczek koperku
- 100 g ulubionego żółtego sera
- Naleśniki:
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki
- 125 ml mleka
- 125 ml wody gazowanej
- Panierka:
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy ,zalewamy 100 ml wody ,dodajemy liść laurowy
,sól i dusimy do miękkości (w razie potrzeby dolewamy wody lub osączamy z
nadmiaru).
Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła. Dodajemy
pokrojone w kostkę pieczarki ,odparowujemy z nadmiaru płynu ,ostudzamy.
Dodajemy do kapusty razem z posiekanym koperkiem i startym żółtym serem.
Naleśniki:
Jajka dokładnie mieszamy z mąką ,mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną
grudki wlewamy wodę ,mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości
tłuszczu (smarujemy pędzelkiem) ,po ok. 2 min z każdej strony.
Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Krokiety
obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z
każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz