niedziela, 16 listopada 2014

Krokiety z kapustą ,pieczarkami i serem żółtym

Krokiety lubimy ,prawda?


















Składniki

  • 1/2 główki (małej) kapusty białej
  • sól
  • liść laurowy
  • cebula
  • łyżka masła
  • 250 g pieczarek
  • pęczek koperku
  • 100 g ulubionego żółtego sera
  • Naleśniki:
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody gazowanej
  • Panierka:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

    Przygotowanie

    Kapustę szatkujemy ,zalewamy 100 ml wody ,dodajemy liść laurowy ,sól i dusimy do miękkości (w razie potrzeby dolewamy wody lub osączamy z nadmiaru).
    Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki ,odparowujemy z nadmiaru płynu ,ostudzamy. Dodajemy do kapusty razem z posiekanym koperkiem i startym żółtym serem.

    Naleśniki:

    Jajka dokładnie mieszamy z mąką ,mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę ,mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem) ,po ok. 2 min z każdej strony.

    Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz