Klasyczne pulpeciki czasami też smakować mogą
Składniki
- 50 dag mięsa mielonego ( u mnie karkówka )
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 1 jajko
- 6 listków bazylii
- 1 łyżka bułki tartej
- 30 dag kiszonej kapusty
- 25 dag krojonych pomidorów z puszki
- 4 listki laurowe
- 25 dag pomidorów
- 1 papryczka chili
- brązowy cukier do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Cebulę oraz czosnek obrałem i pokroiłem w drobną kostkę. Mięso
przełożyłem do miski, dodałem połowę cebuli, czosnek, 1 jajko , mąkę
gryczaną , posiekaną bazylię i bułkę tartą. Doprawiłem solą i pieprzem,
wymieszałem .
Kapustę opłukałem , odcisnąłem i pokroiłem. Na rozgrzanym oleju
zeszkliłem pozostałą cebulę. Dodałem kapustę , liście laurowe i pomidory
z puszki. Wlałem odrobinę wody.
Całość zagotowałem i posoliłem.
Mięso po wyrobieniu uformowałem w kulki , ugotowałem w sosie z kapusty .
Pod koniec gotowania dodałem pokrojone świeże pomidory bez skórki i
posiekaną papryczkę chili. Zagotowałem , doprawiłem solą , pieprzem
oraz brązowym cukrem.
Zamiast bułki tartej można dodać kaszę mannę (werscja dla tych co nie mogą jeść glutenu), pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń