Potrawa kuchni kaszubskiej.
Składniki
- 250 g mięsa wieprzowego (np łopatki)
- 3 ziemniaki
- cebula
- ząbek czosnku
- po łyżce posiekanego tymianku ,natki pietruszki i lubczyku
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka cukru
- olej
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Mięso kroimy w kostkę. Posiekaną natkę ,tymianek i lubczyk
mieszamy z łyżką oliwy ,szczyptą pieprzu ,solą i obtaczamy w nich mięso.
Wrzucamy na rozgrzany olej ,przyrumieniamy i przekładamy do rondla.
Ziemniaki obieramy ,kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy do rondla z mięsem.
Cebulę i czosnek siekamy ,szklimy ,oprószamy solą i dodajemy do całości.
Dodajemy cukier i kilka łyżek wody zagotowujemy. Dusimy mięso na
wolnym ogniu do miękkości (ok. 30 min).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz