sobota, 15 listopada 2014

Wieprzowina z ziemniakami

Potrawa kuchni kaszubskiej.


















Składniki

  • 250 g mięsa wieprzowego (np łopatki)
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • po łyżce posiekanego tymianku ,natki pietruszki i lubczyku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • olej
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Mięso kroimy w kostkę. Posiekaną natkę ,tymianek i lubczyk mieszamy z łyżką oliwy ,szczyptą pieprzu ,solą i obtaczamy w nich mięso. Wrzucamy na rozgrzany olej ,przyrumieniamy i przekładamy do rondla.
    Ziemniaki obieramy ,kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy do rondla z mięsem.
    Cebulę i czosnek siekamy ,szklimy ,oprószamy solą i dodajemy do całości. Dodajemy cukier i kilka łyżek wody zagotowujemy. Dusimy mięso na wolnym ogniu do miękkości (ok. 30 min).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz