piątek, 14 listopada 2014

Udka z kurczaka duszone w śmietanie

Bardzo proste ,szybkie i smaczne danie.

















Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • mąka
  • olej do smażenia
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • liść laurowy
  • 150 ml gęstej śmietany
  • pęczek koperku
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Udka z kurczaka płuczemy ,oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i pieprzem ,obtaczamy w mące i chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju. W rondelku podgrzewamy bulion ,dodajemy liść laurowy ,wkładamy podsmażone udka ,zagotowujemy ,zmniejszamy płomień i dusimy 10 min. Wyjmujemy udka ,dodajemy śmietanę wymieszaną z płaską łyżką mąki i posiekanym koperkiem ,dokładnie mieszamy (najlepiej zdjąć z ognia). Udka ponownie wkładamy do sosu i dusimy jeszcze 15 min na wolnym ogniu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz