Bardzo proste ,szybkie i smaczne danie.
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- mąka
- olej do smażenia
- 400 ml bulionu drobiowego
- liść laurowy
- 150 ml gęstej śmietany
- pęczek koperku
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Udka z kurczaka płuczemy ,oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem
papierowym. Oprószamy solą i pieprzem ,obtaczamy w mące i chwilę
podsmażamy na rozgrzanym oleju. W rondelku podgrzewamy bulion ,dodajemy
liść laurowy ,wkładamy podsmażone udka ,zagotowujemy ,zmniejszamy
płomień i dusimy 10 min. Wyjmujemy udka ,dodajemy śmietanę wymieszaną z
płaską łyżką mąki i posiekanym koperkiem ,dokładnie mieszamy (najlepiej
zdjąć z ognia). Udka ponownie wkładamy do sosu i dusimy jeszcze 15 min
na wolnym ogniu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz