Lekka, szybka, aromatyczna, makaronowa kolacja
Składniki
- 25 dag makaronu tagliatelle
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 35 dag boczniaków
- 50 dag pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek tymianku
- 100 ml octu balsamicznego
- 100 ml bulionu warzywnego (kostka)
- biały pieprz
- sól
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Grzyby oczyścić.
Pomidory umyć , osuszyć . Pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Listki tymianku poodrywać od
gałązek, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, na niej przesmażyć grzyby
na złoto. Dodać pomidory , czosnek i tymianek. Chwilę dusić. Zalać octem
i rosołem. Gotować ok. 2 minuty.
Makaron odcedzić. Wymieszać z sosem na patelni . Całość doprawić solą i białym pieprzem.
Makaron podawać natychmiast po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz