Bezmięsna zupa ,bardzo smaczna i sycąca.
Składniki
- 500 g pieczarek (u mnie brązowe)
- 2 marchewki
- pietruszka
- mały seler
- por (biała część)
- łyżka masła
- 4 ziemniaki
- ziele angielskie
- 3 łyżki kaszy pęczak
- łyżeczka lubczyku
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Następnie podsmażamy je na maśle ,lekko oprószając solą.
Marchew ,pietruszkę ,seler i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Zalewamy zimną wodą ,dodajemy pokrojony w piórka por i kilka ziaren
ziela angielskiego. Dodajemy sól i pieprz ,zagotowujemy i zmniejszamy
płomień. Dodajemy podsmażone pieczarki ,lubczyk i kaszę ,gotujemy do jej
miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem ,opcjonalnie możemy
zabielić śmietaną.
Zupa z gatunku idealnych na jesień. Lubię :)
OdpowiedzUsuń