czwartek, 13 listopada 2014

Zupa pieczarkowa z pęczakiem

Bezmięsna zupa ,bardzo smaczna i sycąca.

















Składniki

  • 500 g pieczarek (u mnie brązowe)
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • mały seler
  • por (biała część)
  • łyżka masła
  • 4 ziemniaki
  • ziele angielskie
  • 3 łyżki kaszy pęczak
  • łyżeczka lubczyku
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Następnie podsmażamy je na maśle ,lekko oprószając solą.
    Marchew ,pietruszkę ,seler i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy zimną wodą ,dodajemy pokrojony w piórka por i kilka ziaren ziela angielskiego. Dodajemy sól i pieprz ,zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Dodajemy podsmażone pieczarki ,lubczyk i kaszę ,gotujemy do jej miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem ,opcjonalnie możemy zabielić śmietaną.

1 komentarz: