czwartek, 13 listopada 2014

Karp w piwie

A może karp w innej odsłonie ?


















Składniki

  • 1 kg filetów z karpia
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 15 dag masła
  • 300 ml jasnego piwa
  • sól , pieprz czarny mielony
  • 2 cebule

    Przygotowanie

      Filety umyłem , osuszyłem za pomocą ręcznika papierowego ( jeśli używamy filetów mrożonych , to należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej).
    Cebulę po obraniu pokroiłem w plastry , obłożyłem nimi rybę i wstawiłem do lodówki na noc. Czosnek obrałem , pokroiłem i oprószyłem solą . Następnie natarłem nim karpia , ponownie wstawiłem do lodówki na 1 godzinę.
    Na talerzu połączyłem mąkę ze słodką papryką. Zamarynowanego karpia pokroiłem na porcje, oprószyłem solą i pieprzem , a następnie obtoczyłem w mące z papryką.
    Naczynie żaroodporne natarłem częścią masła. Wyłożyłem karpia i podlałem piwem.
    Pozostałe masło pokroiłem na kawałki i dodałem do naczynia z rybą.
    Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piekłem ok. 20 minut na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz