środa, 12 listopada 2014

Leszcz w zalewie octowo-pomidorowej

Od kilku tygodni myślałem co z zamrożonym leszczem od Basi zrobić...niedługo czas imprez domowych więc pora szykować jakieś przekąski ,które mogą bez trudu postać w chłodnym miejscu nawet przez parę miesięcy.












Składniki

  • 2 sztuki leszcza
  • 2 cebule
  • sól
  • papryka ostra
  • mąka
  • olej do smażenia
  • Zalewa:
  • 900 ml wody
  • 250 ml octu
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

    Przygotowanie

      Ryby oczyszczamy z łusek ,kroimy w dzwonki. Cebule ścieramy na tarce ,nacieramy startą cebulą ,doprawiamy solą. Wstawiamy do lodówki na noc. Następnie ryby płuczemy ,oprószamy solą i ostrą papryką ,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przekładamy do słoików.

    Do wody dodajemy pokrojoną w talarki cebulę ,cukier ,pieprz ,liście laurowe i ocet. Zagotowujemy ,dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 5 min. Tak przygotowaną zalewą wypełniamy słoiki i zakręcamy. Następnie pasteryzujemy ok. 30 min. Po tym czasie odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz