Kolejny przepis z cyklu ,nie marnujemy jedzenia...Ostało nam się
czerwonej kapusty ,więc trzeba było wykorzystać. Łazanki są zawsze
pyszne.
Składniki
- 500 g czerwonej kapusty
- 200 g makaronu łazanki
- 200 g surowego wędzonego boczku
- duża cebula
- łyżka masła
- sok z cytryny
- sól ,pieprz
- liść laurowy
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy ,przekładamy do garnka ,dodajemy liść laurowy
oraz 100 ml wody i dusimy do miękkości (w razie potrzeby uzupełniamy
płyn).
Makaron gotujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni. Dodajemy do kapusty (osączonej z płynu).
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła ,razem z makaronem
dodajemy do kapusty. Całość lekko podsmażamy ,do smaku doprawiamy solą
,pieprzem i sokiem z cytryny.
moja mama robi przepyszne łazanki, ale standardowe;)
OdpowiedzUsuń