wtorek, 11 listopada 2014

Łazanki z czerwoną kapustą

Kolejny przepis z cyklu ,nie marnujemy jedzenia...Ostało nam się czerwonej kapusty ,więc trzeba było wykorzystać. Łazanki są zawsze pyszne.













Składniki

  • 500 g czerwonej kapusty
  • 200 g makaronu łazanki
  • 200 g surowego wędzonego boczku
  • duża cebula
  • łyżka masła
  • sok z cytryny
  • sól ,pieprz
  • liść laurowy

    Przygotowanie

      Kapustę szatkujemy ,przekładamy do garnka ,dodajemy liść laurowy oraz 100 ml wody i dusimy do miękkości (w razie potrzeby uzupełniamy płyn).
    Makaron gotujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu.
    Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni. Dodajemy do kapusty (osączonej z płynu).
    Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła ,razem z makaronem dodajemy do kapusty. Całość lekko podsmażamy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i sokiem z cytryny.

1 komentarz:

  1. moja mama robi przepyszne łazanki, ale standardowe;)

    OdpowiedzUsuń