środa, 15 października 2014

Placuszki z jagodami


















Składniki

  • 100 g jagód
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 ml mleka
  • 25 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

    Przygotowanie

    Jagody starannie opłukać i zostawić na sicie do ocieknięcia. Masło roztopić i przestudzić.
    Mąkę przesiać do miski,wsypać proszek do pieczenia,cukier puder i sól. W drugim naczyniu jajko połączyć z mlekiem oraz z roztopionym masłem.
    Płynne składniki wlać do mąki i dokładnie wymieszać. Do powstałego ciasta dodać jagody i delikatnie połączyć.
    Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Placki smażyć na złoty kolor,po czym osączyć z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym.

1 komentarz: