Odrobinę pracochłonne ,ale smak wynagrodzi nam czas spędzony w kuchni.
Składniki
- Ciasto:
- 400 g mąki
- jajko
- sól
- Farsz:
- 750 g kapusty kiszonej
- 60 g grzybów suszonych
- cebula
- 3 łyżki masła
- liść laurowy
- sól ,pieprz
Przygotowanie
-
Grzyby moczymy 2 godziny 2 szklance wody. Kapustę zalewamy
szklanką wody ,dodajemy liść laurowy i gotujemy godzinę na małym ogniu.
Następnie kapustę odcedzamy i siekamy. Grzyby gotujemy w tej samej wodzie przez
pół godziny. Cebulę kroimy w piórka ,zrumieniamy na 2 łyżkach masła i razem z
grzybami mielimy (na średnich oczkach) na patelni roztapiamy pozostałe masło
,dodajemy kapustę i zmielone grzyby ,podsmażamy około 10 min. Do smaku
doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanego farszu robimy kulki.
Ciasto
W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy
gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z
wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy
szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto
rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
Na środek każdego kółka kładziemy kulkę farszu ,pierogi
zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku 3 min po tym ,jak wypłyną na
powierzchnię.
jedne z moich ulubionych pierogów ;)
OdpowiedzUsuńMoje również :D Pozdrawiam ;)
Usuń