środa, 15 października 2014

Penne z białą kiełbasą w sosie chrzanowym

Czasami pomysły na obiad  przychodzą podczas "kopania" w zamrażarce. Tak było tym razem. Na dnie znalazłem białą kiełbasę...myślę ,z czym połączyć?'...otwieram szafkę ,a tam chrzan...fakt ,dawno nie jadłem sosu chrzanowego...Od razu wziąłem się za przygotowanie czegoś szybkiego i smacznego.








Składniki

  • 250 g makaronu penne
  • 3 białe kiełbasy
  • 2 łyżki chrzanu
  • cebula
  • łyżka smalcu
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany 18%
  • sól ,pieprz
  • tarty ser żółty
  • świeże oregano

    Przygotowanie

  • Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym smalcu. Kiełbasy obieramy ze skóry ,dodajemy do cebuli i rozdrabniamy widelcem. Lekko podsmażamy ,zalewamy bulionem ,dodajemy chrzan ,majeranek i oregano , zagotowujemy. Sos zestawiamy z ognia  i zabielamy śmietaną. Jeśli jest za rzadki ,redukujemy (cały czas mieszając ) ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Makaron gotujemy al dente ,odcedzając zostawiamy trochę wody po gotowaniu makaronu. Sos wlewamy do makaronu i przez chwilę podgrzewamy. Danie rozkładamy na talerze ,przed podaniem posypujemy startym serem i świeżym oregano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz