Czasami pomysły na obiad przychodzą podczas "kopania" w zamrażarce. Tak było tym razem. Na dnie znalazłem białą kiełbasę...myślę ,z czym połączyć?'...otwieram szafkę ,a tam chrzan...fakt ,dawno nie jadłem sosu chrzanowego...Od razu wziąłem się za przygotowanie czegoś szybkiego i smacznego.
Składniki
- 250 g makaronu penne
- 3 białe kiełbasy
- 2 łyżki chrzanu
- cebula
- łyżka smalcu
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka suszonego oregano
- 500 ml bulionu warzywnego
- 150 ml śmietany 18%
- sól ,pieprz
- tarty ser żółty
- świeże oregano
Przygotowanie
- Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym
smalcu. Kiełbasy obieramy ze skóry ,dodajemy do cebuli i rozdrabniamy widelcem.
Lekko podsmażamy ,zalewamy bulionem ,dodajemy chrzan ,majeranek i oregano ,
zagotowujemy. Sos zestawiamy z ognia i
zabielamy śmietaną. Jeśli jest za rzadki ,redukujemy (cały czas mieszając ) ,do
smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente ,odcedzając zostawiamy trochę wody
po gotowaniu makaronu. Sos wlewamy do makaronu i przez chwilę podgrzewamy.
Danie rozkładamy na talerze ,przed podaniem posypujemy startym serem i świeżym
oregano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz