środa, 15 października 2014

Kotlety mielone "pogołąbkowe"

Nieraz zostaje trochę farszu po gołąbkach ,wtedy można pokusić się zrobienie na obiad tego typu kotletów mielonych. Jeśli ktoś lubi ,może również przygotować je od podstaw. Wyszły bardzo pyszne i soczyste. Świetnie nadają się też do zamrożenia i w sytuacji kryzysowej ,zawijamy kotlety pojedynczo w folię aluminiową i pieczemy przez 30 min w temperaturze 200°C.






Składniki

  • 100 g ryżu
  • 250 g mielonej karkówki
  • 1/2 pęczka koperku
  • cebula
  • łyżka smalcu
  • jajko
  • sól ,pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

    Przygotowanie

    Ryż gotujemy al dente ,bez soli. Dodajemy do ostudzonego ryżu mięso mielone. Cebulę kroimy w kostkę ,szklimy na rozgrzanym smalcu. Dodajemy do całości. Mieszamy razem z posiekanym koperkiem i jajkiem do smaku doprawiamy solą i pieprzem.Formujemy kotlety ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza