wtorek, 14 października 2014

Kapuśniak na bulionie z jelenia

Ja tu modzę jak wykorzystać "mojego" jelonka
Ot co wymyśliłem z bulionu powstałym podczas przygotowywania pasztetu ...Kapuśniak na bulionie z jelenia...Pyszny!










 

Składniki

Bulion:

  • 1 kg mięsa z jelenia
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 200 g wędzonej słoniny
  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 200 g marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • por (biała część)
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • sól

    Dodatkowo:

  • 200 g suszonych grzybów
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 3 liście laurowe
  • jałowiec 2 szt
  • kilka plastrów boczku wędzonego
  • kiełbasa wędzona (u nie bukowa)
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • cebula
  • łyżka smalcu
  • łyżka mąki

    Przygotowanie

     
  • Mięso z jelenia ,boczek ,słoninę i łopatkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Warzywa obieramy ,zalewamy zimną wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty ,solimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i uzupełniamy wodę (mięso ma być zakryte) ,gotujemy około dwóch godzin ,po czym zestawiamy z palnika i studzimy. Wystudzone mięso wraz z warzywami wyławiamy.
    Namoczone wcześniej grzyby ,gotujemy ,wyławiamy i studzimy. Płynu nie wylewamy. Kapustę kroimy i gotujemy w wodzie po grzybach dodając liść laurowy ,jałowiec i pokrojone w paski grzyby. Lekko oprószamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości kapusty. W razie potrzeby dolewamy wodę. Po ugotowaniu osączamy z nadmiaru płynu ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Od całości odlewamy 1,2 l bulionu ,dodajemy pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki, kapustę ,boczek pokrojony w paski ,kiełbasę w plasterki i gotujemy całość do miękkości kapusty.
    Cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy i dodajemy łyżkę mąki. Dolewamy odrobinę bulionu ,mieszamy i dodajemy do całości. Zagotowujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz