Ot co wymyśliłem z bulionu powstałym podczas przygotowywania pasztetu ...Kapuśniak na bulionie z jelenia...Pyszny!
Składniki
Bulion:
- 1 kg mięsa z jelenia
- 1/2 kg boczku wędzonego
- 200 g wędzonej słoniny
- 400 g łopatki wieprzowej
- 200 g marchewki
- pietruszka
- seler
- por (biała część)
- 2 cebule
- 4 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- sól
Dodatkowo:
- 200 g suszonych grzybów
- 400 g kapusty kiszonej
- 3 liście laurowe
- jałowiec 2 szt
- kilka plastrów boczku wędzonego
- kiełbasa wędzona (u nie bukowa)
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- cebula
- łyżka smalcu
- łyżka mąki
Przygotowanie
- Mięso z jelenia ,boczek ,słoninę i łopatkę kroimy w większą
kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Warzywa obieramy ,zalewamy zimną wodą
,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty ,solimy i
doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i uzupełniamy wodę (mięso ma być
zakryte) ,gotujemy około dwóch godzin ,po czym zestawiamy z palnika i studzimy.
Wystudzone mięso wraz z warzywami wyławiamy.
Namoczone wcześniej grzyby ,gotujemy ,wyławiamy i studzimy. Płynu nie wylewamy. Kapustę kroimy i gotujemy w wodzie po grzybach dodając liść laurowy ,jałowiec i pokrojone w paski grzyby. Lekko oprószamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości kapusty. W razie potrzeby dolewamy wodę. Po ugotowaniu osączamy z nadmiaru płynu ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem.Od całości odlewamy 1,2 l bulionu ,dodajemy pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki, kapustę ,boczek pokrojony w paski ,kiełbasę w plasterki i gotujemy całość do miękkości kapusty.Cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy i dodajemy łyżkę mąki. Dolewamy odrobinę bulionu ,mieszamy i dodajemy do całości. Zagotowujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz