środa, 15 października 2014

Pierogi z kapustą i grzybami

Odrobinę pracochłonne ,ale smak wynagrodzi nam czas spędzony w kuchni.














Składniki

  • Ciasto:
  • 400 g mąki
  • jajko
  • sól
  • Farsz:
  • 750 g kapusty kiszonej
  • 60 g grzybów suszonych
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • liść laurowy
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

     
  • Grzyby moczymy 2 godziny 2 szklance wody. Kapustę zalewamy szklanką wody ,dodajemy liść laurowy i gotujemy godzinę na małym ogniu. Następnie kapustę odcedzamy i siekamy. Grzyby gotujemy w tej samej wodzie przez pół godziny. Cebulę kroimy w piórka ,zrumieniamy na 2 łyżkach masła i razem z grzybami mielimy (na średnich oczkach) na patelni roztapiamy pozostałe masło ,dodajemy kapustę i zmielone grzyby ,podsmażamy około 10 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanego farszu robimy kulki.

    Ciasto

    W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy kółka.

    Na środek każdego kółka kładziemy kulkę farszu ,pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku 3 min po tym ,jak wypłyną na powierzchnię.

2 komentarze: