Placuszki z jagodami
Składniki
- 100 g jagód
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 ml mleka
- 25 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie
Jagody starannie opłukać i zostawić na sicie do ocieknięcia. Masło roztopić i przestudzić.
Mąkę przesiać do miski,wsypać proszek do pieczenia,cukier puder i sól. W
drugim naczyniu jajko połączyć z mlekiem oraz z roztopionym masłem.
Płynne składniki wlać do mąki i dokładnie wymieszać. Do powstałego ciasta dodać jagody i delikatnie połączyć.
Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Placki
smażyć na złoty kolor,po czym osączyć z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem
papierowym.
Pyszne!!
OdpowiedzUsuń