czwartek, 16 października 2014

Makaron tagliatelle z ricottą i suszonymi pomidorami

Inne wykorzystanie sera ricotta


















Składniki

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 8 suszonych pomidorów
  • 150 g ricotty
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • 2 łyżki orzeszków piniowych zrumienionych na suchej patelni
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek extra vergine , 4 łyżki
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki wody z gotującego się makaronu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól , pieprz kolorowy do smaku
  • 100 g gotowanej szynki pokrojonej w paski

    Przygotowanie

      W misce wymieszałem wodę , oliwę , ricottę , suszone pomidory , połowę orzeszków piniowych , szczypiorek , połowę listków bazylii , gałkę muszkatołową , przesmażoną szynkę i starta skórkę z cytryny. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Odstawiłem na kilka minut aby smaki przeszły.

    W osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente . Odcedziłem , wrzuciłem do miski z sosem , delikatnie wymieszałem. Posypałem resztą bazylii i orzeszków i świeżo zmielonym
    kolorowym pieprzem.

1 komentarz:

  1. Od jakiegoś czasu wyznaję zasadę "jest suszony pomidor - jest dobrze", więc to musi być pyszne. I jeszcze ten zielony listek, który dodaje świeżości daniu...

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń