Inne wykorzystanie sera ricotta
Składniki
- 250 g makaronu tagliatelle
- 8 suszonych pomidorów
- 150 g ricotty
- skórka otarta z 1/4 cytryny
- 2 łyżki orzeszków piniowych zrumienionych na suchej patelni
- mały pęczek świeżej bazylii
- oliwa z oliwek extra vergine , 4 łyżki
- świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 łyżki wody z gotującego się makaronu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól , pieprz kolorowy do smaku
- 100 g gotowanej szynki pokrojonej w paski
Przygotowanie
W misce wymieszałem wodę , oliwę , ricottę , suszone pomidory ,
połowę orzeszków piniowych , szczypiorek , połowę listków bazylii ,
gałkę muszkatołową , przesmażoną szynkę i starta skórkę z cytryny.
Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Odstawiłem na kilka minut aby
smaki przeszły.
W osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente . Odcedziłem , wrzuciłem
do miski z sosem , delikatnie wymieszałem. Posypałem resztą bazylii i
orzeszków i świeżo zmielonym
kolorowym pieprzem.
Od jakiegoś czasu wyznaję zasadę "jest suszony pomidor - jest dobrze", więc to musi być pyszne. I jeszcze ten zielony listek, który dodaje świeżości daniu...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.