Dla tych ,którzy podobnie jak ja uwielbiają fasolkę
szparagową. Pyszna ,delikatna w smaku zupa zadowoli wasze podniebienia.
Składniki
- 500 g żółtej fasolki szparagowej
- filet z kurczaka
- 2 marchewki
- pietruszka
- mały seler
- biała część pora
- 4 ziemniaki
- łyżka masła
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki gęstej śmietany
- gałka muszkatołowa
- kozieradka mielona
- sól ,pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie
-
Marchew ,seler ,pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ,pora w piórka. Fasolkę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i razem z warzywami podsmażamy na maśle. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec całość zabielamy śmietaną ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,gałką muszkatołową i kozieradką. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wygląda wspaniale! I jeśli ma w sobie fasolkę szparagową, to musi być przepyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.