piątek, 17 października 2014

Zupa z fasolki szparagowej z kurczakiem



Dla tych ,którzy podobnie jak ja uwielbiają fasolkę szparagową. Pyszna ,delikatna w smaku zupa zadowoli wasze podniebienia.














Składniki

  • 500 g żółtej fasolki szparagowej
  • filet z kurczaka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • mały seler
  • biała część pora
  • 4 ziemniaki
  • łyżka masła
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • kozieradka mielona
  • sól ,pieprz
  • natka pietruszki

    Przygotowanie

     
  • Marchew ,seler ,pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ,pora w piórka. Fasolkę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i razem z warzywami podsmażamy na maśle. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec całość zabielamy śmietaną ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,gałką muszkatołową i kozieradką. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Wygląda wspaniale! I jeśli ma w sobie fasolkę szparagową, to musi być przepyszne.

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń