sobota, 18 października 2014

Sałatka rosyjska

Smaczna sałatka podobna do polskiej klasycznej.
















Składniki

  • 2 duże ziemniaki , obrane , pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki octu winnego z białego wina
  • 180 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej ), pokrojonej na kawałki
  • 2 duże marchewki , pokrojone w kostkę
  • 150 g zielonego groszku
  • 8 średnich ogórków konserwowych
  • 1 łyżka kaparów , odsączonych
  • sól , czarny pieprz , świeżo zmielony
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g majonezu

    Przygotowanie

      Do rondla z wrzącą wodą wlałem 1 łyżkę octu winnego , włożyłem ziemniaki i gotowałem do miękkości. Odlałem , odstawiłem , aby ostygły. Wrzuciłem groszek , fasolkę i marchewkę do wrzącej osolonej wody , wlałem drugą łyżkę octu winnego , gotowałem na wolnym ogniu , aż warzywa były miękkie. Odlałem wodę , odstawiłem warzywa do ostudzenia.
    Ogórki konserwowe pokroiłem na niezbyt cienkie plasterki Pokroiłem wystudzone warzywa
    wrzuciłem do salaterki , dodałem kapary , ogórki konserwowe , sól , pieprz ,
    polałem oliwą dokładnie wymieszałem. Dodałem ¾ majonezu , ponownie wymieszałem. Sałatkę ozdobiłem pozostałym majonezem .
    Wstawiłem do lodówki , aby smaki się „przegryzły”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz