Smaczna sałatka podobna do polskiej klasycznej.
Składniki
- 2 duże ziemniaki , obrane , pokrojone w kostkę
- 2 łyżki octu winnego z białego wina
- 180 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej ), pokrojonej na kawałki
- 2 duże marchewki , pokrojone w kostkę
- 150 g zielonego groszku
- 8 średnich ogórków konserwowych
- 1 łyżka kaparów , odsączonych
- sól , czarny pieprz , świeżo zmielony
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g majonezu
Przygotowanie
Do rondla z wrzącą wodą wlałem 1 łyżkę octu winnego , włożyłem
ziemniaki i gotowałem do miękkości. Odlałem , odstawiłem , aby ostygły.
Wrzuciłem groszek , fasolkę i marchewkę do wrzącej osolonej wody ,
wlałem drugą łyżkę octu winnego , gotowałem na wolnym ogniu , aż
warzywa były miękkie. Odlałem wodę , odstawiłem warzywa do ostudzenia.
Ogórki konserwowe pokroiłem na niezbyt cienkie plasterki Pokroiłem wystudzone warzywa
wrzuciłem do salaterki , dodałem kapary , ogórki konserwowe , sól , pieprz ,
polałem oliwą dokładnie wymieszałem. Dodałem ¾ majonezu , ponownie wymieszałem. Sałatkę ozdobiłem pozostałym majonezem .
Wstawiłem do lodówki , aby smaki się „przegryzły”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz