sobota, 18 października 2014

Zupa krem z kabaczka

Warzywna zupa ,delikatna bez grama mięsa.
















Składniki

  • 600 g miąższu z kabaczka
  • marchew
  • pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • por (biała część)
  • łyżka masła
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • mielony imbir
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Kabaczka kroimy w kostkę i razem z pietruszką i marchewką podsmażamy na maśle. Dolewamy bulionu i zagotowujemy razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Pietruszkę i marchew wyjmujemy i kroimy w kostkę. Kabaczka miksujemy ,dodajemy pietruszkę ,marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę razem z porem pokrojonym w piórka. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,gałką muszkatołową i imbirem.




1 komentarz:

  1. Uwielbiam! Zdecydowanie uwielbiam. Dalszy komentarz zbędny, bo ten kto spróbuje, sam będzie wiedział wszystko.

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń