niedziela, 19 października 2014

Udka z rodzynkami po turecku

A może tak podane udka dla odmiany ?
















Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 200 g ryżu
  • duża cebula
  • łyżka rodzynek
  • łyżka owoców goji
  • łyżeczka cynamonu
  • masło
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • sól

    Przygotowanie

      Udka myłem , dokładnie osuszyłem , natarłem solą i pieprzem. Rodzynki i owoce goji umyłem i osuszyłem. Obrałem i posiekałem cebulę , przesmażyłem ją na gorącym oleju.
    Do cebuli włożyłem udka , dodałem rodzynki , owoce goji i łyżeczkę cynamonu. Wlałem tyle gorącej wody, aby zakryła mięso , przykryłem i dusiłem 30 minut.

    Ryż ugotowałem na półtwardo , odcedziłem. Naczynie do zapiekanek wysmarowałem masłem , ułożyłem w nim warstwę ryżu. Na nim ułożyłem udka razem z sosem.
    Przed włożeniem do piekarnika przykryłem formę folią aluminiową. Piekłem ok. 30 minut w temperaturze 150 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz