Pyszne ciasto czekoladowo-żurawinowe. Przepis na blaszkę o wymiarach 25x30.
Składniki
- 1/2 kg masła
- 350 g cukru
- 350 g mąki
- 6 jajek
- 15 g proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 l mleka 3,2%
- 300 g suszonej żurawiny
- budyń waniliowy
- 200 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Połowę masła ucieramy z 250 g cukru i jajkami ,na jednolitą masę.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia ,stopniowo dodając do masy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej porcji dodajemy kakao i łyżkę
mleka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ,wylewamy najpierw jasne
ciasto ,później ciemne. Na wierzch sypiemy 250 g żurawin ,ciasto
przykrywamy pergaminem i pieczemy 45 min w temperaturze 175°C.
Budyń mieszamy ze 150 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy ze 100 g cukru
,łączymy z budyniem ,zagotowujemy i studzimy. Resztę masła ucieramy
budyniem. Tak przygotowany krem układamy na ostudzonym cieście. Wierzch
posypujemy startą czekoladą i pozostałą żurawiną. Ciasto wstawiamy na
min 2 godziny do lodówki.
Mmm, wygląda cudownie :) Zjadłabym kawałeczek... :)
OdpowiedzUsuń