Szaszłyki z matiesów z sałatką ziemniaczaną
Dla miłośników śledzia
Składniki
- 600 g ziemniaków
- 125 g majonezu
- pieprz biały
- 125 ml warzywnego bulionu
- 2 pęczki szczypiorku
- 2 łyżki cebulki perłowej ze słoika
- 4 matiesy
- 1 jabłko
- sok z cytryny
- ogórek
- 2 łyżki octu winnego
- cukier
- 3 łyżki oleju
- po 1/2 czerwonej i zielonej papryki pokrojonej w kostkę
Przygotowanie
Ziemniaki umyłem , gotowałem ok. 40 minut w osolonej wodzie. Odcedziłem , po ostudzeniu obrałem i pokroiłem w plastry.
Majonez wymieszałem z bulionem i posiekanym szczypiorkiem, Sos
doprawiłem solą i pieprzem. Ziemniaki polałem sosem i wymieszałem.
Cebulkę perłową osączyłem z zalewy. Matiesy opłukałem pod bieżącą wodą i osączyłem.
Jabłko obrałem , pokroiłem w ćwiartki , usunąłem pestki , skropiłem sokiem z cytryny,
Śledzie i jabłko pokroiłem na małe kawałki , ogórek pokroiłem w
plastry. Kawałki śledzi , jabłka, ogórka oraz cebulki nabiłem na
przemian na szpikulce i wyłożyłem na talerz.
Obok szaszłyków wyłożyłem sałatkę ziemniaczaną .
Ocet wymieszałem z olejem ,solą , pieprzem i szczyptą cukru , dodałem paprykę.
Tak przygotowanym sosem polałem szaszłyki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz