wtorek, 21 października 2014

Szaszłyki z matiesów z sałatką ziemniaczaną

Dla miłośników śledzia

















Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 125 g majonezu
  • pieprz biały
  • 125 ml warzywnego bulionu
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 2 łyżki cebulki perłowej ze słoika
  • 4 matiesy
  • 1 jabłko
  • sok z cytryny
  • ogórek
  • 2 łyżki octu winnego
  • cukier
  • 3 łyżki oleju
  • po 1/2 czerwonej i zielonej papryki pokrojonej w kostkę

    Przygotowanie

      Ziemniaki umyłem , gotowałem ok. 40 minut w osolonej wodzie. Odcedziłem , po ostudzeniu obrałem i pokroiłem w plastry.
    Majonez wymieszałem z bulionem i posiekanym szczypiorkiem, Sos doprawiłem solą i pieprzem. Ziemniaki polałem sosem i wymieszałem.
    Cebulkę perłową osączyłem z zalewy. Matiesy opłukałem pod bieżącą wodą i osączyłem.
    Jabłko obrałem , pokroiłem w ćwiartki , usunąłem pestki , skropiłem sokiem z cytryny,
    Śledzie i jabłko pokroiłem na małe kawałki , ogórek pokroiłem w plastry. Kawałki śledzi , jabłka, ogórka oraz cebulki nabiłem na przemian na szpikulce i wyłożyłem na talerz.
    Obok szaszłyków wyłożyłem sałatkę ziemniaczaną .
    Ocet wymieszałem z olejem ,solą , pieprzem i szczyptą cukru , dodałem paprykę.
    Tak przygotowanym sosem polałem szaszłyki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz