wtorek, 21 października 2014

Krupnik na skrzydełkach

Prosta , smaczna , idealna na przeziębienia.

















Składniki

  • 1/2 kg skrzydełek
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • włoszczyzna (marchew ,biała część pora ,pietruszka ,seler)
  • liść laurowy
  • kilka ziemniaków
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

    Przygotowanie

    Skrzydełka z kurczaka opłukałem ,zalać 2 l wody i doprowadziłem do wrzenia. Szumowiny zebrałem i gotowałem dalej na wolnym ogniu. Po kwadransie wsypałem płaską łyżkę soli oraz obrane warzywa i liść laurowy. Warzywa ugotowane al dente wyjąłem z wywaru. Gotowałem dalej i po 30 min wyjąłem skrzydełka , pozostawiłem do ostygnięcia. Do wywaru wrzuciłem opłukaną kaszę i gotowałem , aż stała się miękka. Wtedy dodałem pokrojone w kostkę warzywa i kawałeczki mięsa ze skrzydełek (bez skóry). Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypałem posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz