Prosta , smaczna , idealna na przeziębienia.
Składniki
- 1/2 kg skrzydełek
- 100 g kaszy jęczmiennej
- włoszczyzna (marchew ,biała część pora ,pietruszka ,seler)
- liść laurowy
- kilka ziemniaków
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie
Skrzydełka z kurczaka opłukałem ,zalać 2 l wody i doprowadziłem
do wrzenia. Szumowiny zebrałem i gotowałem dalej na wolnym ogniu. Po
kwadransie wsypałem płaską łyżkę soli oraz obrane warzywa i liść
laurowy. Warzywa ugotowane al dente wyjąłem z wywaru. Gotowałem dalej i
po 30 min wyjąłem skrzydełka , pozostawiłem do ostygnięcia. Do wywaru
wrzuciłem opłukaną kaszę i gotowałem , aż stała się miękka. Wtedy
dodałem pokrojone w kostkę warzywa i kawałeczki mięsa ze skrzydełek (bez
skóry). Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypałem
posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz