wtorek, 2 września 2014

Kurki w sosie śmietanowym

Sezonowo ,pysznie ,zdrowo.

















Składniki

  • 500 g kurek
  • duża cebula
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 400 g śmietany 12%
  • szklanka mleka
  • łyżeczka roztartego tymianku
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Kurki krótko obgotowałem w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na maśle. Wrzuciłem do rondla cebulę i obgotowane kurki , oprószyłem mąką ,Smażyłem kilka minut. Dodałem mleko i śmietanę . Gotowałem aż sos zgęstniał. Pod koniec gotowania dodałem tymianek . Doprawiłem solą i pieprzem ( u mnie dość dużo ).

6 komentarzy:

  1. bardzo lubie:) taki sos np, z schabem albo grilowaną piersią kurczaka dla mnie to idealny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurkom zawsze i wszędzie mówię TAK! :-)
    zapraszam do siebie: http://picante-jalapeno.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze danie z kurek ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak sobie myślę że nie byłoby tak źle gdyby sos wzbogacić o klopsiki jutro sprawdzę jaki osiągnę efekt.

    OdpowiedzUsuń
  5. Efekt piorunujący chłopcy i żona zachwyceni więc ten przepis wzbogacony o klopsiki wchodzi na stałe w nasze meni rodzinne. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że posmakowało <3 Oczywiście modyfikacje i dodatki mile widziane ;) Pozdrawiamy ;)

      Usuń