Składniki
- 500 g kurek
 - duża cebula
 - łyżka masła
 - łyżka mąki
 - 400 g śmietany 12%
 - szklanka mleka
 - łyżeczka roztartego tymianku
 - sól ,pieprz
Przygotowanie
Kurki krótko obgotowałem w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na maśle. Wrzuciłem do rondla cebulę i obgotowane kurki , oprószyłem mąką ,Smażyłem kilka minut. Dodałem mleko i śmietanę . Gotowałem aż sos zgęstniał. Pod koniec gotowania dodałem tymianek . Doprawiłem solą i pieprzem ( u mnie dość dużo ). 

bardzo lubie:) taki sos np, z schabem albo grilowaną piersią kurczaka dla mnie to idealny obiad:)
OdpowiedzUsuńKurkom zawsze i wszędzie mówię TAK! :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie: http://picante-jalapeno.blogspot.com/
Najlepsze danie z kurek ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTak sobie myślę że nie byłoby tak źle gdyby sos wzbogacić o klopsiki jutro sprawdzę jaki osiągnę efekt.
OdpowiedzUsuńEfekt piorunujący chłopcy i żona zachwyceni więc ten przepis wzbogacony o klopsiki wchodzi na stałe w nasze meni rodzinne. :)
OdpowiedzUsuńSuper, że posmakowało <3 Oczywiście modyfikacje i dodatki mile widziane ;) Pozdrawiamy ;)
Usuń