poniedziałek, 1 września 2014

Ciasto z cukinii

Idealne na jesienne wieczory ,deprechę i nagłe ataki na słodkości.
















Składniki

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki tartej na dużych oczkach cukinii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

    Przygotowanie

    Żółtka ucieramy z cukrem i stopniowo olej. Do masy ,również stopniowo ,dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do całości. Na sam koniec dodajemy startą cukinię. Ciasto przelewamy do małej keksówki i pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

3 komentarze:

  1. Bardzo pyszne, ja także je piekłam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo ! Chyba się skuszę w najbliższym czasie. Na zdjęciu wygląda przepysznie, pewnie jeszcze lepiej smakuje :) Będę tu z pewnością zaglądać.
    Ja zapraszam na mojego nowego bloga: www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń