Kuchnia czeska. Przepis na 12 osób.
Składniki
- 2 kg karkówki
- 1/2 kg cebuli
- ząbek czosnku
- 1 kg pomidorów
- 1 kg papryki czerwonej
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- łyżka soli
- szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 liście laurowe
- 2 kiełbaski (ulubione)
- 50 g słoniny
- łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie
Czosnek po obraniu posiekałem , pomidory i paprykę również.
Cebule , kiełbaski pokroiłem na kawałki. Na pokrojonej w kostkę
słoninie podsmażyłem cebulę. Dodałem pokrojone w kostkę mięso i smażyłem
aż zrobiło się jasne. Garnek zdjąłem z ognia , dodałem czosnek ,
pomidory , paprykę , sól , bulion , liść laurowy i paprykę w proszku.
Wszystkie składniki wymieszałem i zalałem wodą. Gotowałem ok. 45 minut na małym
ogniu , aby gulasz lekko bulgotał. Mieszałem od czasu do czasu . Jak
mięso było już miękkie dodałem mąkę wymieszaną z 5 łyżkami wody ,
gotowałem ok. 20 sekund. Dodałem kiełbasę i tymianek . Zgasiłem ogień ,
gulasz przykryłem , odstawiłem na 10 minut. Podałem z piwem i chlebem
ze smalcem.
bardzo aromatyczne danie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuń