środa, 3 września 2014

Gulasz po czesku

Kuchnia czeska. Przepis na 12 osób.

















Składniki

  • 2 kg karkówki
  • 1/2 kg cebuli
  • ząbek czosnku
  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • łyżka soli
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 2 kiełbaski (ulubione)
  • 50 g słoniny
  • łyżka mąki kukurydzianej

    Przygotowanie

      Czosnek po obraniu posiekałem , pomidory i paprykę również. Cebule , kiełbaski pokroiłem na kawałki. Na pokrojonej w kostkę słoninie podsmażyłem cebulę. Dodałem pokrojone w kostkę mięso i smażyłem aż zrobiło się jasne. Garnek zdjąłem z ognia , dodałem czosnek , pomidory , paprykę , sól , bulion , liść laurowy i paprykę w proszku.
    Wszystkie składniki wymieszałem i zalałem wodą. Gotowałem ok. 45 minut na małym
    ogniu , aby gulasz lekko bulgotał. Mieszałem od czasu do czasu . Jak mięso było już miękkie dodałem mąkę wymieszaną z 5 łyżkami wody , gotowałem ok. 20 sekund. Dodałem kiełbasę i tymianek . Zgasiłem ogień , gulasz przykryłem , odstawiłem na 10 minut. Podałem z piwem i chlebem ze smalcem.

2 komentarze:

  1. Wygląda znakomicie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń