Standardowy sos serowy z nowo poznanym makaronem.
Składniki
- 400 g makaronu angotti
- cebula
- 4 plastry gotowanej szynki
- oliwa z oliwek
- szklanka bulionu warzywnego
- szklanka mleka
- 200 g sera gorgonzola
- 3 gałązki świeżej szałwii
- mąka
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości.
Przygotowałem sos serowy : cebulę obrałem , posiekałem .Szynkę
pokroiłem w kostkę . W rondlu mocno rozgrzałem oliwę , zeszkliłem na
nim cebule. Dodałem szynkę , smażyłem chwilę , oprószyłem mąką . Jak
mąka się przyrumieniła , wlałem bulion i mleko , ciągle mieszając
jeszcze raz doprowadziłem do wrzenia . Zmniejszyłem ogień , nie
przerywając mieszania gotowałem ok. 5 minut.
Gorgonzole pokroiłem na małe kawałki , Opłukałem szałwię , pokroiłem w
wąskie paski., dodałem do sosu , doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Podgrzewałem stale mieszając , aż ser całkowicie się rozpuści.
Makaron po odcedzeniu przełożyłem na podgrzane talerze . Polałem sosem serowym. Udekorowałem listkami szałwii.
Na gorkonzoli sosu nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPolecam ,jest bardzo pyszny i wyrazisty :)
OdpowiedzUsuń