wtorek, 22 lipca 2014

Makaron angotti z sosem serowym

Standardowy sos serowy z nowo poznanym makaronem.

















Składniki

  • 400 g makaronu angotti
  • cebula
  • 4 plastry gotowanej szynki
  • oliwa z oliwek
  • szklanka bulionu warzywnego
  • szklanka mleka
  • 200 g sera gorgonzola
  • 3 gałązki świeżej szałwii
  • mąka
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Makaron ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości. Przygotowałem sos serowy : cebulę obrałem , posiekałem .Szynkę pokroiłem w kostkę . W rondlu mocno rozgrzałem oliwę , zeszkliłem na nim cebule. Dodałem szynkę , smażyłem chwilę , oprószyłem mąką . Jak mąka się przyrumieniła , wlałem bulion i mleko , ciągle mieszając jeszcze raz doprowadziłem do wrzenia . Zmniejszyłem ogień , nie przerywając mieszania gotowałem ok. 5 minut.
    Gorgonzole pokroiłem na małe kawałki , Opłukałem szałwię , pokroiłem w wąskie paski., dodałem do sosu , doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Podgrzewałem stale mieszając , aż ser całkowicie się rozpuści.
    Makaron po odcedzeniu przełożyłem na podgrzane talerze . Polałem sosem serowym. Udekorowałem listkami szałwii.

2 komentarze: