Deser Danuta Kok
Nazwa od: Da-danio
Nut-Nutella
A-arbuz
Kok-kokos
Pyszny ,mało słodki deser w sam raz na upalne dni i wieczory.
Składniki
- Warstwa z nutellą:
- 3 czubate łyżki nutelli
- łyżka żelatyny
- 2 paczki herbatników (małe petitki)
- odrobina mleka (50 ml)
- Warstwa z serem:
- 4 małe opakowania serków danio (u mnie z czekoladą)
- łyżka żelatyny
- Warstwa z arbuzem:
- 500 g arbuza
- 3 galaretki arbuzowe
- Warstwa kokosowa:
- 500 ml napoju kokosowego z miąższem
- łyżka żelatyny
Przygotowanie
Warstwa z nutellą:
Nutellę najlepiej wystawić z lodówki ,tak by była płynna. Mieszamy ją z
mlekiem ,oraz rozrobioną w wodzie i ostudzoną żelatyną. Wstawiamy do
lodówki ,a gdy masa zacznie tężeć ,to mieszamy ją z pokruszonymi
herbatnikami. Masę wylewamy do tortownicy (u mnie 20 cm) ,wstawiamy do
lodówki ,do zupełnego stężenia.
Masa serowa:
Serki Danio (u mnie z kawałkami czekolady) mieszamy z rozrobioną w
gorącej wodzie i ostudzoną żelatyną ,wylewamy na masę z nutellą.
Wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć , „wbijamy” w nią (lekko)
kawałki pokrojonego arbuza i ponownie wstawiamy do całkowitego stężenia
masy.
Masa z arbuzem:
Pokrojonego w kawałki arbuza (bez pestek) układamy na masie serowej.
Galaretki rozrabiamy w gorącej wodzie (w mniejszej ilości niż na
opakowaniu) ,studzimy i wylewamy na masę serową. Ponownie wstawiamy do
lodówki.
Masa kokosowa:
Napój kokosowy dokładnie mieszamy z rozrobioną w gorącej wodzie żelatyną ,studzimy i wylewamy na masę z arbuzem.
takie pyszne ciacho zrobiłeś, ale nie zaprosiłeś :)
OdpowiedzUsuńMusisz zacząć pracować u mnie w firmie :) Zawsze do pracy nosze ;)
OdpowiedzUsuń