Fasolka szparagowa na sposób węgierski
Moja uwielbiana fasolka szparagowa w innej szacie.
Przepis ma źródło : Na węgierskim stole .Pysznie i domowo
Składniki
- 80 dag fasolki szparagowej
- 10 dag smalcu
- 1 łyżka mąki
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka śmietany
- ostra papryka w proszku
- sól
- ocet
- 1 płaska łyżka cukru
Przygotowanie
Umytą i oczyszczoną fasolkę pokroiłem na równe 2-3 cm kawałki.
Ugotowałem w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłem na drobno i zeszkliłem
na smalcu. Oprószyłem mąką i zrumieniłem na złoto. Zdjąłem z ognia ,
dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekana natkę pietruszki.
Dodałem szczyptę papryki. Rozprowadziłem zimna wodą i połączyłem z
ugotowana fasolką . Zabieliłem śmietaną , dodałem łyżkę cukru z octem .
Doprowadziłem do wrzenia . Posypałem słodka papryką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz