czwartek, 24 lipca 2014

Fasolka szparagowa na sposób węgierski

Moja uwielbiana fasolka szparagowa w innej szacie. Przepis ma źródło : Na węgierskim stole .Pysznie i domowo
















Składniki

  • 80 dag fasolki szparagowej
  • 10 dag smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka śmietany
  • ostra papryka w proszku
  • sól
  • ocet
  • 1 płaska łyżka cukru

    Przygotowanie

    Umytą i oczyszczoną fasolkę pokroiłem na równe 2-3 cm kawałki. Ugotowałem w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłem na drobno i zeszkliłem na smalcu. Oprószyłem mąką i zrumieniłem na złoto. Zdjąłem z ognia , dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekana natkę pietruszki. Dodałem szczyptę papryki. Rozprowadziłem zimna wodą i połączyłem z ugotowana fasolką . Zabieliłem śmietaną , dodałem łyżkę cukru z octem . Doprowadziłem do wrzenia . Posypałem słodka papryką .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz