środa, 23 lipca 2014

Deser Danuta Kok

Nazwa od: Da-danio Nut-Nutella A-arbuz Kok-kokos Pyszny ,mało słodki deser w sam raz na upalne dni i wieczory.















Składniki

  • Warstwa z nutellą:
  • 3 czubate łyżki nutelli
  • łyżka żelatyny
  • 2 paczki herbatników (małe petitki)
  • odrobina mleka (50 ml)
  • Warstwa z serem:
  • 4 małe opakowania serków danio (u mnie z czekoladą)
  • łyżka żelatyny
  • Warstwa z arbuzem:
  • 500 g arbuza
  • 3 galaretki arbuzowe
  • Warstwa kokosowa:
  • 500 ml napoju kokosowego z miąższem
  • łyżka żelatyny

    Przygotowanie

    Warstwa z nutellą:

    Nutellę najlepiej wystawić z lodówki ,tak by była płynna. Mieszamy ją z mlekiem ,oraz rozrobioną w wodzie i ostudzoną żelatyną. Wstawiamy do lodówki ,a gdy masa zacznie tężeć ,to mieszamy ją z pokruszonymi herbatnikami. Masę wylewamy do tortownicy (u mnie 20 cm) ,wstawiamy do lodówki ,do zupełnego stężenia.

    Masa serowa:

    Serki Danio (u mnie z kawałkami czekolady) mieszamy z rozrobioną w gorącej wodzie i ostudzoną żelatyną ,wylewamy na masę z nutellą. Wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć , „wbijamy” w nią (lekko) kawałki pokrojonego arbuza i ponownie wstawiamy do całkowitego stężenia masy.

    Masa z arbuzem:

    Pokrojonego w kawałki arbuza (bez pestek) układamy na masie serowej. Galaretki rozrabiamy w gorącej wodzie (w mniejszej ilości niż na opakowaniu) ,studzimy i wylewamy na masę serową. Ponownie wstawiamy do lodówki.

    Masa kokosowa:

    Napój kokosowy dokładnie mieszamy z rozrobioną w gorącej wodzie żelatyną ,studzimy i wylewamy na masę z arbuzem.

2 komentarze:

  1. takie pyszne ciacho zrobiłeś, ale nie zaprosiłeś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musisz zacząć pracować u mnie w firmie :) Zawsze do pracy nosze ;)

    OdpowiedzUsuń