niedziela, 29 czerwca 2014

Zupa ze świeżych ogórków


























Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • liść laurowy
  • 4 świeże ogórki
  • 20 g masła
  • 2 łyżki koperku
  • pół szklanki śmietany 18 %
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka vegety
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz biały do smaku

    Przygotowanie

      Warzywa pokroić w plasterki , wrzucić do garnka i zalać 1 i ½ l wody. Dodać liść laurowy ,ziarenka ziela angielskiego i przyprawę uniwersalną. Gotować do miękkości jarzyn.

    Ogórki obrać ,pokroić w półplasterki ,wrzucić na patelnię z dodatkiem masła i tymianku ,dusić. Przerzucić do garnka z wywarem warzywnym ,zabielić śmietaną wymieszaną z mąką. Całość zagotować ,wrzucić zieleninę ,doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Do zupy można dodać ugotowane w kostkę ziemniaki lub ryż

1 komentarz:

  1. robiłam krem ze świeżych ogórków :) znakomicie się sprawdzają!

    OdpowiedzUsuń