Zupa ze świeżych ogórków
Składniki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- liść laurowy
- 4 świeże ogórki
- 20 g masła
- 2 łyżki koperku
- pół szklanki śmietany 18 %
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka vegety
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz biały do smaku
Przygotowanie
Warzywa pokroić w plasterki , wrzucić do garnka i zalać 1 i ½ l
wody. Dodać liść laurowy ,ziarenka ziela angielskiego i przyprawę
uniwersalną. Gotować do miękkości jarzyn.
Ogórki obrać ,pokroić w półplasterki ,wrzucić na patelnię z dodatkiem
masła i tymianku ,dusić. Przerzucić do garnka z wywarem warzywnym
,zabielić śmietaną wymieszaną z mąką. Całość zagotować ,wrzucić
zieleninę ,doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do zupy można dodać ugotowane w kostkę ziemniaki lub ryż
robiłam krem ze świeżych ogórków :) znakomicie się sprawdzają!
OdpowiedzUsuń