Flaczki wołowe
Składniki
- 2 kg żołądków wołowych
- 1/2 kg kości
- 20 dag selera
- 15 dag pietruszki
- 1 por
- 20 dag cebuli
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki lubczyku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
- Sól i pieprz
- 1 łyżka majeranku
- Szczypta imbiru
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
Przygotowanie
Żołądki oczyścić i ugotować. Ugotować wywar z warzyw (seler
,pietruszkę zetrzeć na tarce ,marchew pokroić w talarki) i kości ,dodać
pokrojony czosnek. Miękkie flaczki odcedzić i ostudzić ,pokroić w
paseczki ,dodać do wywaru. Sporządzić zasmażkę z tłuszczu ,cebuli i
mąki. Dodać do flaczków. Zrumienić bułkę tartą na maśle ,połączyć z
flaczkami ,dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić przyprawami. Zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz