niedziela, 29 czerwca 2014

Flaczki wołowe

























Składniki

  • 2 kg żołądków wołowych
  • 1/2 kg kości
  • 20 dag selera
  • 15 dag pietruszki
  • 1 por
  • 20 dag cebuli
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki lubczyku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • Szczypta imbiru
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki

    Przygotowanie

    Żołądki oczyścić i ugotować. Ugotować wywar z warzyw (seler ,pietruszkę zetrzeć na tarce ,marchew pokroić w talarki) i kości ,dodać pokrojony czosnek. Miękkie flaczki odcedzić i ostudzić ,pokroić w paseczki ,dodać do wywaru. Sporządzić zasmażkę z tłuszczu ,cebuli i mąki. Dodać do flaczków. Zrumienić bułkę tartą na maśle ,połączyć z flaczkami ,dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić przyprawami. Zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz