niedziela, 29 czerwca 2014

Klopsiki z marchewką



















Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 3 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól ,pieprz
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • Bułka tarta
  • 1 jajko

    Przygotowanie

    Cebulę pokroić w średnią kostkę. Zeszklić z dodatkiem soli i łyżeczki cukru.
    Mięso umieścić w misce , dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę ,jajko ,zeszkloną cebulę ,namoczoną bułkę ,bułkę tartą ,czosnek oraz resztę przypraw.
    Dokładnie wymieszać.
    Z masy formować klopsiki, i obtaczać w bułce tartej.
    Dobrze rozgrzać olej ,smażyć klopsiki na średnim ogniu z dwóch stron.
    Obsmażone klopsiki przełożyć do rondla z bulionem. Gotować ok. 20 min po czym wyciągnąć. Z bulionu przygotować sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz